L’Àrea d’Activitats Cinegètiques (Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació) en col·laboració amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya han posat en marxa un estudi que té per objectiu conèixer l’origen geogràfic de les tórtores del país que es cacen a Catalunya, a partir de l’anàlisi d’isòtops estables de les plomes de l’ala.
Fins fa poc, la única manera de poder estudiar la procedència dels ocells era mitjançant la recuperació d’anelles, metodologia que presenta limitacions ja que per aconseguir una mida mostral gran, requereix una important inversió de temps, sovint durant molts anys d’estudi. Una alternativa eficaç, desenvolupada durant els darrers anys, és l’anàlisi d’isòtops estables. Aquesta tècnica es basa en l’estudi de la relació d’isòtops estables que hi ha en l’ambient, ja que la proporció d’isòtops en l’ambient varia en funció de la latitud i la longitud. Els organismes absorbeixen els isòtops a través de l’alimentació, i en el cas dels ocells aquesta proporció queda registrada a la ploma en el moment en que aquesta es forma. Així doncs, l’anàlisi de la proporció d’isòtops en ploma permet identificar, a grans trets, l’àrea geogràfica on era l’individu en el moment que es va formar la ploma.
L’anàlisi de les plomes de les tórtores caçades permetrà saber si aquestes s’han reproduït o nascut a Catalunya, o si provenen d’altres zones de reproducció del centre o nord d’Europa. Aquesta informació és clau per poder millorar la gestió, de forma més adequada i sostenible.
Per tal de dur a terme aquest estudi és necessària la col·laboració del col·lectiu de caçadors, ja que l’estudi depèn de la recol·lecció de mostres de tórtores caçades. Els caçadors que vulguin col·laborar, hauran de seguir un senzill protocol.
Moltes gràcies per la vostra col·laboració i esperem que els resultats obtinguts permetin millorar la situació de la caça de la tórtora del país a Catalunya.
PROTOCOL A SEGUIR:
GUIA PER OMPLIR LES CARACTERÍSTIQUES DE LA TÓRTORA EN EL SOBRE:
(fotos extretes del ”Atlas de Identificación de las Aves de Aragón”)
CONTACTE:
Àrea d’Activitats Cinegètiques
C/ Doctor Roux 80, 08017 Barcelona
Telèfon: 93 567 41 33
e-mail: areacinegetica.daam@gencat.cat
Francesc Sardà i David Giralt
Centre Tecnològic Forestal de Catalunya
Ctra. St. Llorenç de Morunys Km2, 25280 Solsona
Telèfon: 973 481 752
e-mail: francesc.sarda@ctfc.cat / david.giralt@ctfc.es