Objectius i resultats esperats:
La sobreexplotació comercial actual d'algunes espècies silvestres compromet la conservació de la biodiversitat en alguns ecosistemes naturals de l'espai POCTEFA. Per revertir o mitigar aquesta situació, GESTES treballarà per conciliar la preservació de les espècies i els espais naturals i l'aprofitament comercial dels recursos silvestres.
Cal una actuació transfronterera per evitar la migració de la recol·lecció cap a espais menys regulats que puguin suportar una pressió excessiva que acabarà danyant els sistemes agroforestals.
S'intervindrà en diferents àmbits de coneixement (ecologia, biologia, reglamentació, cultiu, incidència social i economia), proposant pautes d'aprofitament per a aquelles espècies recol·lectades en major volum o més vulnerables, estudiant la viabilitat de la posada en cultiu en escenaris agroforestals i sensibilitzant els diferents actors de la cadena de valor i també el gran públic.
Amb l'execució del projecte s'obtindrà suficient informació per poder contrastar el marc legal que empara la recol·lecció d'espècies silvestres aromàtiques, medicinals i de verd ornamental a banda i banda de la frontera i proposar noves mesures que actuïn de forma homòloga, definir plans de gestió de les espècies seleccionades adaptats a les diferents situacions i consensuats entre els actors del sector, que permetin mantenir i regular l’activitat de recol·lecció perquè sigui sostenible.
Alhora també es realitzaran activitats i materials de capacitació orientats a diferents grups objectiu (gestors dels espais naturals, propietaris, recol·lectors, comercialitzadors, etc.) i es complementarà la divulgació amb activitats de sensibilització als consumidors, sobre la importància de conèixer la procedència silvestre de la matèria primera vegetal i que aquesta ha estat obtinguda de manera sostenible.El projecte GESTES ha estat cofinançat al 65% per la Unió Europea a través del Programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027). L'objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra.
Inici del projecte: 08-01-2024
Final del projecte: 08-01-2027
Socis:
Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (Coordinador/a); Parc naturel régional des Pyrénées catalanes (Participant); Institut des plantes à parfums aromatiques et médicinales (Participant); Centro de Investigación y Tecnología Agroalimentaria de Aragón (Participant); Centre de Formation Professionnelle et de Promotion Agricole Ariège-Comminges (Participant); Conservatoire botanique national des Pyrénées et de Midi-Pyrénées (Participant)